Χίλων ο Λακεδαιμόνιος

Χίλων ο Λακεδαιμόνιος

Ισχυρόν όντα πράον είναι, όπως οι πλησίον αιδώνται μάλλον ή φοβώνται

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ



ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ – Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

που γρ λεοντ μ φικνεται, προσραπτέον κε τν λωπεκν”
 ( Ότι δε μπορεί να κατορθώσει η αντρεία, το κατορθώνει η πονηριά)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ 
Ο Λύσανδρος ήταν Σπαρτιάτης πολιτικός, στρατηγός και ναύαρχος, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη των Σπαρτιατών ενάντια στους Αθηναίους (404 π.χ.), κατά την τελευταία πράξη του δράματος του Πελοποννησιακού Πολέμου και αμέσως μετά από αυτόν. Ήταν γιός του Αριστοκρίτη, με καταγωγή από το γένος των Ηρακλειδών. Για τα νεανικά του χρόνια δεν υπάρχουν μαρτυρίες.

Το 408 π.χ. αναφέρεται για πρώτη φορά, όταν αναλαμβάνει τη ναυαρχία του πελοποννησιακού στόλου στην Ιωνία. Ο Λύσανδρος εξασφάλισε την υλική και πολιτική βοήθεια των Περσών και ειδικότερα του Κύρου του νεότερου, υπέρ των Σπαρτιατών, νίκησε τον αθηναϊκό στόλο στο Νότιο Ακρωτήριο, ενώ απουσίαζε ο Αλκιβιάδης και κυρίεψε το Δελφίνιο.

Μετά τη συντριβή του Καλλικρατίδα, στη ναυμαχία των Αργινουσών (406), στέλνεται πάλι στην Ιωνία, ως επιστολέας του ναυάρχου Αράκου και όχι ως ναύαρχος. Στην πραγματικότητα όμως, αυτός ήταν ο αρχηγός, η νομοθεσία όμως των Λακεδαιμονίων, δεν επέτρεπε στο ίδιο πρόσωπο, να
αναλάβει ναύαρχος για δεύτερη φορά.
Ο Λύσανδρος απέκλεισε τα στενά στον Ελλήσποντο, κατέλαβε τη Λάμψακο και στους Αιγός Ποταμούς, με αιφνιδιαστική επίθεση, κατέστρεψε το στόλο των Αθηναίων, το φθινόπωρο του 405. Η ναυμαχία αυτή αποτέλεσε και το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στη συνέχεια κατέλαβε κάποιες σημαντικές πόλεις συμμάχους των Αθηναίων, στις οποίες επέβαλε ολιγαρχικό πολίτευμα.

Από τα τέλη του 405 έως τον Απρίλη του 404 πολιόρκησε με ναυτικό αποκλεισμό, την Αθήνα. Ο Λύσανδρος υποχρέωσε την Αθήνα σε παράδοση και κατέστρεψε τα Μακρά Τείχη. Εγκατέστησε σπαρτιατική φρουρά στην Ακρόπολη των Αθηνών και επέβαλε το ολιγαρχικό καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων.

Μετά το 404, ο Λύσανδρος διαθέτοντας τεράστια πολιτική δύναμη, έχει σκοπό να μεταβάλλει το σπαρτιατικό πολίτευμα, μετατρέποντας την κληρονομική βασιλεία σε αιρετή. Αυτό το αντιλήφθησαν οι βασιλείς και οι έφοροι και άρχισαν να τον υπονομεύουν για αυτή του τη σπουδή. Παράλληλα τα ολιγαρχικά καθεστώτα που είχε επιβάλλει σε αρκετές πόλεις, άρχισαν να χάνουν τη δύναμή τους και έτσι δεν μπόρεσε να επιβάλει το σχεδιασμό του.
Το 399 βοήθησε το βασιλιά Αγησίλαο Β’ να ανέλθει στο θρόνο του.
Το 396, ακολούθησε τον Αγησίλαο, στην εκστρατεία του στη Μικρά Ασία εναντίον των Περσών, στην προσπάθεια για την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων, To 395 σε μία εισβολή που έκανε στη Βοιωτία, θα σκοτωθεί σε μάχη κοντά στον Αλίαρτο.

Οι ηγετικές και στρατηγικές του ικανότητες, ήταν αυτές για τις οποίες υμνήθηκε ο Λύσανδρος. Η μεθοδικότητα, η προνοητικότητα, η επιμονή, η προσήλωση στο στρατηγικό σχεδιασμό, η πανουργία και οι αρχηγικές του αρετές, ήταν οι σημαντικές ικανότητές που τον χαρακτήριζαν.
Ο Λύσανδρος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας, στον οποίο αποδόθηκαν θεϊκές τιμές εν ζωή. Στη Σάμο του είχαν αποδώσει τιμές ήρωα και για μικρό χρονικό διάστημα είχαν μετονομάσει τα Ηραία, σε Λυσάνδρεια. Προς τιμήν του οι Σάμιοι είχαν αναθέσει ανδριάντα του στην Ολυμπία.

Από τον Δημήτρη Ρηγάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου